В програмно интервю по БНТ настоящият зам. главен прокурор Иван Гешев даде да

...
В програмно интервю по БНТ настоящият зам. главен прокурор Иван Гешев даде да
Коментари Харесай

Иван Гешев в калния свят на конспирациите и болшевиките

В програмно изявление по БНТ настоящият зам. основен прокурор Иван Гешев даде да се разбере какъв ще е стилът му, в случай че стане началник на държавното обвиняване - сплав от персонални нападки и квалификации, подмяна на доказателствата с откровена агитация и тайни теории, подмятания за  " разкрития ", които никой не може да ревизира. Той обяви всеки, който мисли друго от него, за болшевик и намерено се закани на младежа, упрекнат за офанзивата на Национална агенция за приходите Кристиян Бойков, на очевидеца по делото КТБ Бисер Лазов, на бившия правосъден министър Христо Иванов. Много от изказванията му рязко се разминават с обстоятелствата, морала и законовите функционалности на прокуратурата.

 

Какво тук значи някаква си народна власт

Най-впечатляващото е, че бъдещият основен прокурор оспори правилото на разделянето на управляващите, на който се крепят демократичните общества. " Не споделям визията на, да ги назовем, десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и правосъдната власт би трябвало да са разграничени. Принципът на разделяне на управляващите е една част от монетата, а другата част от монетата е взаимоотношението в границите на конституционните пълномощия сред обособените управляващи. "

 

Коментар

В Конституцията ясно е записано, че би трябвало да има разделяне на управляващите, тъй че това не е виждане на някакви десни екстремисти. Гешев явно не счита политическата интервенция в правосъдната власт за нещо неприятно и даде ясно да се разбере, че няма терзания да се вижда в бъдеще с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, за който се твърди, че кадрува при магистратите.  " На всички е ясно, че той е български народен представител, т.е. част от законодателната власт. Като подобен комуникира с цялото Народно заседание, евентуално и с цялата изпълнителна власт ", сподели Гешев.

 

Колко претенденти са нужни за едно съревнование

Иван Гешев въобще не се тормози, че може да се окаже единствен претендент за поста. " Вижте, това дали има един или повече претенденти не изключва по никакъв метод дали ще има съревнование. Доколкото виждам, и госпожа Кьовеши е единствен претендент – никой не е споделил, че няма да има съревнование. "

 

Коментар

Процедурата по желание на европейски основен прокурор стартира с повече от 15 кандидати. След пресяване останаха трима. После надпреварата продължи с двама съществени претенденти и едвам след две гласувания Кьовеши остана единствен претендент. У нас всички 11 прокурори от Прокурорската гилдия се сплотиха зад Гешев, а правосъдният министър Данаил Кирилов, който единствен още може да издига претенденти, се отхвърли от това свое пълномощие. Така Гешев ще се състезава със себе си.

 

Кои са враговете

Зам. основният прокурор очерта ясно кръга на своите врагове, които ще го нападат . " На първо място това е политическият кръг и обвързваните с него медии и олигарси, гравитиращи към подсъдимия Прокопиев... Това е най-сериозната мощ с най-сериозен интерес да няма избор на разположение отвън тези, които са желани от него и от кръга, който го обслужва. На последващо място са олигарсите и емблематични лица на прехода, които сега са в ареста или им следва да влязат в ареста… На трето място това са мутри, държавни чиновници и какви ли не още нарушители, наказани или обвинени. Всички те може да не се харесват едни други, но ще се образува клуб по ползи – те може да не се харесват самостоятелно, само че имат общ интерес. Общият им интерес е неработеща прокуратура, да няма правдивост и да могат да харчат откраднатото и да не бъдат наказани. "

" Кръгът към Христо Иванов мога да дефинира като болшевишки по способи, тъй като те са експерти по компромати, компроматна война, дейни мероприятия..., а смешното е, че меншивики по резултати. "

 

Коментар

Разследването против нито едно от емблематичните лица на прехода, които се намират в ареста като Миню Стайков, Ветко Арабаджиев и Николай Банев, не е стигнало до обвинителен акт, камо ли до присъда, макар че минаха месеци от задържането им. Най-малкото е необичайно един претендент за основен прокурор да потъпква презумпцията за непорочност и да нарочва за нарушители хора, които нямат издадени присъди. Обявяването на всеки, който подлага на критика методите на прокуратурата, за зложелател пък слага под съществено подозрение безпристрастността на следствията.

 

Кои са поръчители на хакването на Национална агенция за приходите

За Гешев проникването в сървърите на МФ и Национална агенция за приходите е " една координирана офанзива против страната " и " интензивно мероприятие ". Той непосредствено обвини фирмата, в която работи момчето, за което се твърди, че е хакнало базите данни, в киберрекет и кибертероризъм. Отговорни за офанзивата били и опозиционната " Да, България ", и медиите, които преекспонирали пробива. Доказателствата?  " Само погледнете по какъв начин забавно съответства всичко с политическата реакция примерно на " Да, България " – в границите на дни беше поискана оставката не на шефа на Национална агенция за приходите, а на министър Горанов. Дните в политическия живот съставляват милисекунди всъщност. Тази офанзива съответства с интензивно преекспониране на случая в избран кръг медии, свързани с подсъдимия Прокопиев, с Христо Иванов, някои ги назовават " протестърски медии ", с интензивно наличие по малките екрани примерно на Атанас Атанасов, който е началник на Националната работа за сигурност по време на господин Костов, министър-председателя Костов, който интензивно разви фантастичната доктрина по какъв начин надали не това е проведено от страната. "

 

Коментар

Гешев не поддържа тайните си теории с нито едно сериозно доказателство. И явно няма желание да търси отговорност от лицата, които не са опазили сензитивната информация за 5 млн. жители и доста компании. Сред тях преди всичко е финансовият министър Владислав Горанов. Вместо това Гешев размаха пръст на критиците на ръководещите.

 

Внимавай какво приказваш

Гешев си разреши да насочи редица персонални нападки:

- срещу бившия правосъден министър и водач на " Да, България " Христо Иванов:  " Той би трябвало да внимава, когато използва, не да внимава, по по този начин, поради това, което споделих, по-внимателно да използва тези термини... "

- против заподозрения за хакването на Национална агенция за приходите Кристиан Бойков: " Това момче би трябвало да седне някъде на мрачно, да остане единствено с възприятието си на самозапазване, да осмисли постъпките си и да реши какво ще направи – дали ще спомага на закона, или ще понесе следствията от дейностите си. "

- против главния свидел по делото КТБ Бисер Лазов: " Ще бъдат заложени въпроси първо от прокуратурата при положение, че той не си спомня някои неща, които е споделил в досъдебното произвеждане. Има процедура, ще бъде поискано прочитане, ще му се предявят материални доказателства, които той е предал ". 

- срещу адвокат Ина Лулчева. " Но госпожа Лулчева нали не забравяме, че е юрист на един от най-богатите обвинени и подсъдими нарушители като лицето, което вие наричате Брендо. Нейната работа е да пази и да взима пари от хората, които пази, без значение каква е истината. Спазването на правилото на обективната истина е обвързване единствено на съда и прокуратурата. Моята работа е да ги задържам, нейната работа е да ги избавя. Естествено е, че тя няма интерес от една работеща прокуратура. Става въпрос за ползи. "

 

Коментар

Главният прокурор в България разполага с голяма власт и явно Иван Гешев няма терзания да я употребява за персонални цели. Задачата на ръководителя на държавното обвиняване не е да арестува, а да обезпечава задоволително доказателства за виновността на нарушителите на закона. В случая Гешев си разрешава да насочва директни закани и да раздава квалификации, с което компрометира работата на прокуратурата. 

 

Какви парцели, каква жена

Гешев несъмнено заобикаля тематиката за парцелите и жена си. " Аз разполагам с жилище, което е ипотекирано, в квартал " Волуяк " – " първокласен " български квартал. Жена ми разполага с таван до Софийския централен затвор, а не в квартал " Изгрев " или в квартал " Изток ". Нямам асансьор, който да ми стига до хола. Не разполагам с нищо повече от който и да е средностатистически гражданин на София ". 

 

Коментар

В случая още веднъж не излиза наяве за коя жена става въпрос - за тази, за която той е женен, само че не живее, или за тази, с която живее на фамилни начала, само че няма брак. И двете участват в имотната му декларация, само че Гешев се е възползвал от правото му, обещано по закон, да не афишира обществено тяхното имущество. Особено мощни са подозренията към Детелина Ханчева, която е имала взаимоотношения със съучастник на Александър Ваклин, който е главният очевидец по делото против някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева. По това дело Гешев е основно настоящо лица и има подозрения за спор на ползи.

 

 

--------------------

Още бисери

" Аз съм израснал постепенно, последователно в системата, като съм минал през съвсем всички нейни равнища. Ако би трябвало да отговоря почтено, аз съм непостоянен играч и нехарактерен за българската правосъдна власт. "

" Не единствено прокуратурата, само че и страната е длъжна на българските жители, тъй като сме, може да прозвучи пресилено, в обстановката на страната, където са убивали възрастните си хора. Недопустимо е възрастните хора, които са построили тази страна, да бъдат убивани, изнасилвани, запалвани в къщите си и в последна сметка жертвите изобщо да не попадат в българската действителност и техните проблеми да не бъдат отразявани, а да бъдат героизирани причинителите. Тук считам, че прокуратурата би трябвало да вземе дейна роля, и би трябвало за доста малко да промени това. "

  " Искам прокуратура, която да е отворена към проблемите и болките на хората. "  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР